středa 10. března 2010

co je nového ve Windows Phone 7?

Otázka lepší než Co je nového? Je spíše Co se změnilo? Informace o tom, že Microsoft plánuje revoluci a že se rozhodl začít s čistým stolem, nezatížen minulostí, se jednoznačně potvrdily už při prvním pohledu na demonstrované zařízení. Microsoft představil zcela novou koncepci ovládání, ve které se zbavil většiny statických obrazovek, nabídek a dalších "zastaralých" způsobů ovládání a místo toho nabízí dynamické rozhraní měnící se podle toho, co přesně od zařízení v daný okamžik požadujete.

Základem zůstává Domácí obrazovka, která je však zcela přepracovaná a to i proti WM6.5. Jak se můžete podívat na většině fotek a videí. Domácí obrazovka, by měla být uživatelsky plně upravitelná, nabízí neustále aktualizovaný přehled informací o místních (SMS, emaily, zmeškané hovory...) i webových (Facebook, Windows Live...) událostech a snadný přístup k hlavním rozcestníkům (hubům)
Základním prvkem rozhraní je dlaždice, ve formě čtverce nebo obdélníku, do které uživatel může nalinkovat  aplikaci, kontakt či odkaz na webové stránky, fotogalerii, seznam skladeb, může sloužit jako samostatný widget nebo odkaz na jeden ze šesti rozcestníků (hubů).

Na oficiálních snímcích obrazovky jsou vidět i přepracované ovládací prvky systému jako tlačítka, zakrtávací pole a softwarová klávesnice.

Zmizela klasická nabídka Start i většina dříve běžných konfiguračních prvků.
Díky všem zjednodušením, kdy v jeden okamžik je na displeji jen to nejdůležitější, nabízí Microsoft novou koncepci ovládání, jakési velké virtuální plochy informací a ovládacích prvků, přičemž uživatel prostým tažením prstu mění aktivní výřez. Dobře je to vidět na několika obrázcích z jednotlivých rozcestníků. Nezaměnitelný je grafický styl tvořený kombinací grafických prvků a různě velkých textových nápisů, které mnohdy přesahují rozměry displeje. Ani na obrazovce Dnes nenajdeme nic jiného než jednoduché, jednobarevné, čisté linie a plochy. Všechny posuny, změny a operace jsou plynule animované, což vysvětluje požadavek na dobrý procesor s grafickým chipem.
Novinek ale bude mnohem, mnohem více. Protože se jedná o naprosto nový systém, bude možná obtížnější najít jednu funkci původní než 20 funkcí nových. Něco málo určitě vykoukáte na několika videích z reálného provozu. V každém případě jde o revoluci v pravém slova smyslu.

Žádné komentáře:

Okomentovat